Evènements

Francois Chaplin – 19 май 2024 г., зала България, 19.00 ч.

БИЛЕТИhttps://www.eventim.bg/en/tickets/francois-chaplin-j-haydn-fr-chopin-cl-debussy-sofiya-bulgaria-hall-638397/event.html 

Големият френски пианист Francois Chaplin ще свири в София в подкрепа на млади талантливи български пианисти, които международно жури определя в конкурс на фондация „Венцислав Янков“ – Поети на пианото. /www.vyankoff.com/

Като студент в Парижката висша консерватория той получава своите ценни уроци от изключителния български пианист Венцислав Янков.

В програмата на неговия Благотворителен рецитал са включени творби на Хайдн, Шопен и Дебюси, които той е разучавал със своя ментор.

Венцислав Янков е ученик на немския проф. Мартинсен и френската пианистка Маргарита Лонг и е носител на първа награда в международния конкурс Маргарита Лонг-Жак Тибо през 1949 г. Именно тази великолепна френска пианистка и приятелка на Морис Равел и Клод Дебюси преподава на Венцислав Янков как да изпълнява техните произведения. Тази традиция се предава нататък към неговите студенти. Един от най-изявените сред тях е Francois Chaplin, който идвайки в България изпълнява едно отдавна дадено обещание на своя професор – да свири пред българска публика.

Francois Chaplin бе член на журито в София през 2023 г., което определи първите стипендианти на Фондация „Венцислав Янков“ – Ивайло Василев и Ангел Ялъчков – двама млади талантливи пианисти, които имат пред себе си голямо бъдеще. Благодарение на финансовата подкрепа, която те получиха, можаха да участват в няколко майсторски класа в чужбина и сега вече всички се радваме на техните големи успехи.

Той ще има майсторски клас за млади пианисти в периода 13-17 май 2024, който ще се проведе във Френския институт в София.

На 17 май от 19.00 ч. в зала Славейков на Френския институт ще се проведе концерта на курсистите от майсторския клас. Входът е свободен до изчерпване на местата.

Благотворителният рецитал и майсторският клас се провеждат под патронажа на Министерството на културата и Френското посолство и Френския институт в България и с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори на инициативите са: Българският Червен кръст, Феър Плей Интернешънъл, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НМУ „Любомир Пипков“ и Асоциацията на почетните консули в България. България може да има своите специални посланици по света в лицето на младите ни талантливи музиканти. Малката помощ навреме за тях сега е безценна.

Не пропускайте да си подарите една елегантна неделна вечер на 19 май от 19.00 ч. в голямата зала България с прекрасната музика на Хайдн, Шопен и Дебюси и да се включите в това благородно начинание в полза на таланта, трудолюбието и вдъхновението на нашите млади пианисти!

Билети можете да намерите в мрежата на eventim и на касата на зала България.

 

 

 

Articles sur le même thème

Aucune actualité disponible.

Evénements sur le même thème

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin