Actus des entreprises

Какво да очакваме на PlovDev 2023?

Повече за форума, който тази есен ще се проведе на живо в Пловдив, разказват Радостина Стоилова и Михаил Мерков от Proxiad SEE, организатор на събитието

На 25 ноември 2023 (събота) в Пловдив предстои най-голямата IT конференция с благотворителна кауза PlovDev 2023. Организатор на форума е технологичната компания Proxiad SEE. Конференцията ежегодно се провежда с мисията да набере средства за различни образователни инициативи. Тази година избраната кауза е на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), което насърчава образованието в областта на технологиите и математиката. 

Повече за форума, темите и лекторите, пред Economy.bg разказват Радостина Стоилова и Михаил Мерков от екипа на Proxiad SEE.

 

Радост, Михаил, разкажете ни как се роди идеята за форума PlovDev 2023 и каква точно е целта му.
Радост: PlovDev e безплатна техническа конференция, която се провежда в Пловдив за 11-а поредна година и събира на едно място будните IT умове в града. Събитието се отличава със своята благотворителна мисия и с възможността, която предоставя на специалистите в областта за обмяна на опит и ноу-хау. Идеята за форума се роди в отговор на тогавашната нужда на Пловдив от подобни събития, свързващи хората, които се занимават с програмиране. От 2012 г. насам много неща в града се промениха, но историята показа, че публиката е все така жадна за знание и срещи с водещи експерти. 

Михаил: Изминалите 3 издания се проведоха онлайн, но през 2023 г. PlovDev се завръща към традиционния си формат – на живо, и отново привлича с ангажираща еднодневна програма, отразяваща последните тенденции в развитието на технологиите. 

Кога и къде ще се проведе?
Михаил: Датата е 25 ноември, а мястото е град Пловдив, кино „Арена IMAX”, мол „Марково тепе“.

Защо Пловдив, а не София?
Радост: Proxiad присъства в Пловдив от основаването си и добре знае, че в града под тепетата има много подготвени специалисти с желание да развиват потенциала си, но преди 10 години нямаше толкова технически насочени събития, които те да посещават. В стремежа си да помогне за формирането и активността на местната IT общност, компанията започна да организира конференцията, предоставяйки шанс за изява, срещи и ново знание. През годините конференцията разшири своето значение и аудитория, обединявайки широк кръг от партньори и привличайки хора от цялата страна. 

Всяка година събитието подкрепя избрана кауза. Разкажете ни повече за тазгодишната и как я избрахте?
Радост: Един от най-вълнуващите аспекти на PlovDev е благотворителността. Събраните от спонсорства и дарителски билети средства са предназначени за образователни каузи и тази година не е изключение. Избрахме да подкрепим Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), подпомагащо развитието на националните олимпийски отбори по природни науки чрез обучения, лабораторни занимания и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини. Не можеше да останем безразлични пред призива на учредителите и преподавателите – да инвестираме в младите хора, които ще се превърнат в двигател на иновациите, на научните постижения и на икономическия просперитет на страната. 

Какво друго е новото в тазгодишното издание?
Михаил: Фактът, че тази година се връщаме към формата на живо, ще даде на гостите възможност пълноценно да се възползват от срещите си с представители на водещи компании, да задават въпроси и да дискутират по интересни за тях теми. Програмата също така включва горещи теми, свързани с навлизането и приложенията на изкуствения интелект – Artificial Intelligence (AI).

Какви са лекторите и темите и как ги подбрахте?
Михаил: Всяка година при нас постъпват множество интересни предложения и изборът никога не е лесен. Водим се от стремежа форумът да представи едновременно специализирано, увлекателно и разнообразно съдържание. Лектори и участници в дискусионния панел този ноември са колеги с различен технологичен профил и богат експертен опит. Темите ще засегнат въпроси в областта на софтуерното инженерство, блокчейн технологията, телемедицината, киберсигурността, ролята на AI и други.

Как ще протече събитието и къде можем да видим програмата?
Радост: Събитието е целодневно и включва 7 лекции и един дискусионен панел, разпределени в сутрешен и следобеден блок, с кафе паузи и възможност за посещение на щандовете на партньорските компании. С програмата, лекторите и партньорите на PlovDev можете да се запознаете подробно на сайта на конференцията – plovdev.com, както и в познатите социални мрежи. 

За кого е подходящо събитието? Колко и какви хора очаквате да се включат?
Михаил: Събитието е подходящо за всички с интерес към технологиите – ученици, студенти, експерти. През годините сме се убедили, че то дава не само нови познания, но и създава контакти, които са от полза на всеки, независимо от възраст и професионални занимания. Този път очакваме с нас в залата да са и талантите от сдружението, което подкрепяме. 

Платено ли е и как става регистрацията за участие?
Радост: PlovDev е безплатна конференция с възможност за закупуване на дарителски билет на избрана стойност. Всеки желаещ трябва да се регистрира, като заяви билет по свой избор на уебстраницата на конференцията – plovdev.com

Защо подобно събитие е нужно в България и с какво е различно от останалите ИТ форуми?
Михаил: PlovDev e конференция, която през годините е разглеждала познатите езици за програмиране, сред които Java, Golang, .Net, като впоследствие добавихме и теми, свързани с DevOps, QA и Soft Skills. Посетителите получават приложими в практиката и живота знания. Но това, което ни отличава от останалите IT събития, е, че докато другите конференции са насочени към бизнеса, PlovDev запазва фокуса си към общността. Ние даваме възможност на всеки, който чувства, че има какво да сподели с публиката, да кандидатства с тема, произтекла от неговия опит.

Радост: Подобни форуми са нужни на България и на Пловдив, тъй като те имат силата да въздействат, да вдъхновят хората и сектора за промени и нови хоризонти. Вярваме, че децата заслужават добро образование и подкрепа, и всяка крачка наша крачка като професионалисти и бизнес организации в тази посока – ще ни отведе до едно по-добро място като общество. 

https://www.economy.bg/marketing/view/56617/Kakvo-da-ochakvame-na-PlovDev-2023 

Articles sur le même thème

Aucune actualité disponible.

Evénements sur le même thème

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin