Evènements

Technovation 2024: Поглед към нови хоризонти

За трета поредна година списание „Мениджър“ организира технологичното събитие Technovation 2024. То ще се проведе на 23 април в Sofia Event Center. В четири дискусионни панела ключови експерти ще обсъдят едни от най-горещите теми, които вълнуват бизнеса.

Статуквото в технологичния сектор

Липса на динамика е последното нещо, с което може да се опише състоянието на IT компаниите. Вълната от съкращения започна през 2022 г. и държеше челно място в много заглавия. С известно закъснение достигна и България. Очакванията на Запад са умерено оптимистични за стабилизиране на пазара на труда през второто полугодие на 2024 г. Много компании направиха преструктуриране и отделиха част от услугите си в нови компании, други бяха купени и тепърва ще се види новата им посока.

Какъв е ефектът от всичко това в България? Има ли нужда страната ни от нов имидж като технологичния локация, имайки предвид че дълго време брандингът ни беше на аутсорсинг локация? Това са въпросите, които ще се обсъдят в първия панел Reshaping The Tech Landscape от Наталия Петкова, директор “Човешки ресурси” в Евиден България и Евиден Глобал Деливери Център, Момчил Кюркчиев, Chief Strategy Officer в CleverTap и съосновател на Leanplum (придобита от CleverTap), Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA и Йордан Гинев, управляващ директор за България в DIGITALL. Модератор на дискусията ще бъде Таня Кръстева, главен редактор на списание “Мениджър”

Финансовият пейзаж

Знаете ли, че близо 90% от хората в Китай използват финтех услуги? Подобно потребление се очаква и за останалите пазари извън азиатските в недалечното бъдеще. Финтех индустрията расте бързо и заема своите твърди позиции в традиционния финансов сектор.

Именно заради това 2024 г. ще бъде година на европейски регулаторни промени за пазарите на финансови технологии. Част от тях ще засегнат въвеждане на дигиталното евро, макар финалното решение да е на ЕЦБ, както и установяването на рамка за достъп до финансови данни (отвореното банкиране).

A person holding a globe Description automatically generated

Мобилните портфейли се превръщат за управление на всички финанси, а това води след себе си и все по-голям „интерес“ за финансови измами, респективно защити срещу тях.

Тези теми ще бъдат дискутирани във втория панел Fintech: A Cashless Society от участниците в него –  Неда Мужо, началник отдел „Надзор на публични дружества, емитенти на ценни книжа и дружества със специална инвестиционна цел“ в Комисията по финансов надзор Лъчезар Венков, изпълнителен директор на MyFin, Цветомир Досков, изпълнителен директор на Sirma BC и VP на Sirma финансова вертикала и Иван Хаджов, Director Business Development, Mastercard Bulgaria. Той ще бъде воден от Стойчо Недев, CTO and MoB, DAVID Holding, Fintech Enthusiast, Revolut Ambassador.

Изкуственият интелект – не всичко е черно и бяло

В далечната 1950 г. британският математик Алън Тюринг публикува своята статия "Computing Machinery and Intelligence” и описва „Теста на Тюринг“ – експеримент, чрез който да се провери дали машина (компютър) може да демонстрира поведение, сравнимо с човешката интелигентност.

Въпреки че оттогава изкуственият интелект минава през различни периоди на развитие, през 2023 г. бе своеобразен бум в общественото разбиране за съществуването му. За 1 година се направиха много гръмки прогнози – някои се оказаха реални, други по-скоро пресилени.

В третия панел AI Unleashed ще се засегне реалното приложение на изкуствения интелект днес. Кои са секторите, в които вече се използва и по какъв начин? Как големите технологични компании се надпреварват в създаването на „най-умния“ AI? На тези и още въпроси отговори ще търсим от Стоян Боюклийски, технически ръководител, Data Science в DXC Technology и Тодор Тодоров, Enterprise Account Manager, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium с модератор Георги Налбантов, Chief Scientific Officer в CHILDISH.AI.

Излитане на инвестициите в орбита

С напредването на технологиите и приложението им космосът става все по-достъпен за частния бизнес. Наносателити, събиране на данни от спътници, космическа храна, компоненти за електроника като полупроводници, медицински консумативи, лекарства, отглеждане на стволови клетки, цели фабрики. Списъкът какво може да се произвежда в космоса тепърва се разширява. Причините за това са най-вече заради микрогравитацията в орбита - много по-ниска гравитация от тази на Земята, както и възможностите за постигане на (почти) идеален вакуум и иниски температури.

Космическата икономика може само да расте и ако нещо може да я забави, то по-скоро е в посока бюрокрация, отколкото в липса на идеи и технологии. Какво се произвежда най-бързо в орбита? Как космическите станции помагат за тестване на изкуствения интелект и други технологии? Как ще се управлява нарастващият „трафик“ в орбита? Къде се очакват най-големи инвестиции и от кого?

Това са темите, предмет на дискусията в четвъртия панел Space: The New Frontier. Експертизата си ще споделят Стела Ткачова, програмен мениджър (PM) за космически системи в Европейския съвет по иновациите (EIC), която ще открие панела с презентация за нововъзникващите пазари в космоса, Райчо Райчев, създател и изпълнителен директор на Endurosat, д-р Веселин Василев, изпълнителен директор на CASTRA (Клъстер “Аерокосмически технологии, изследвания и приложения) и Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Диджитал Лайтс" с модератор: Тихомир Димитров, основател на Space Academy BG, авиокосмически инженер и специалист по космически науки.

Очакваме ви на 23 април от 12:00 в Sofia Event Center. Technovation 2024 е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.

Генерален партньор на събитието е MyFin.

Основен партньор е Philip Morris Bulgaria.

Събитието се провежда и с подкрепата на Digital Lights, DXC, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium и Eviden.

Институционални партньори са Българска стопанска камара, BASSCOM, AIBEST, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Френско-българска търговска и индустриална камара.

Медийни партньори са БНТ, NOVA Broadcasting Group, DEV.BG, dir.bg и Netinfo.

Articles sur le même thème

Aucune actualité disponible.

Evénements sur le même thème

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin